Cât costă un aparat PCR? Depinde cine îl cumpără: la stat, dublu față de privat

de | 28/04/2020 | Administrație, Județean, Sănătate

Județul Neamț are două aparate care fac teste pentru depistarea covid-19: unul acreditat de Ministerul Sănătății (la Spitalul Județean Neamț) și unul care așteaptă acreditarea de la Minister (cel de la Spitalul Roman). 

Într-un briefing de presă, prefectul George Lazăr a făcut public, pe lângă situația avizelor pentru cele două echipamente medicale, și alte aspecte: costul și performantele tehnice ale fiecărui aparat PCR. 

Aparatul de tip Real Time PCR, destinat analizelor în depistarea noului coronavirus, a fost achiziționat de CJ Neamț prin Spitalul Județean cu suma de 556.558 lei și face aproximativ 16 teste/ 6 ore. În paralel, aparatul de tip Real Time PCR, primit de Spitalul Roman din donație de la oameni de afaceri a costat 224.843 lei și face aproximativ 32 teste /6 ore. În mod clar se poate observa că CJ Neamț a achiziționat un aparat Real Timer PCR la un preț dublu decât aparatul de la Roman și face jumătate din testele pe care le face aparatul de la Roman. Așa înțelege să gestioneze domnul Arsene banul public, să facă achiziții la de doup ori prețul pentru un aparat care, din punct de vedere tehnic, e la jumate din capacitatea celui achiziționat din bani privați. 

George Lazăr, prefectul județului Neamț

Dacă despre aparatul PCR donat Spitalului Municipal Roman s-a vorbit în spațiul public de mai multe ori, valoarea acestuia fiind estimată la aproximativ 45.000 dolari, prefectul a prezentat factura aparatului PCR achiziționat la Spitalul Județean:

factura aparat PCR spitalul judetean

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.