După 15 mai: obligatoriu cu mască în spații închise. Slujbe oficiate în aer liber

de | 11/05/2020 | Social, Național

Guvernul condus de premierul Ludovic Orban a adoptat un proiect de lege pentru reglementarea situației de alertă, având în vedere că actuala stare de urgență va expira pe 15 mai. Guvernul s-a reunit astăzi în ședință de guvern pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență. 

Cele mai importante prevederi ale actului normativ sunt: 

  • va fi permisă organizarea activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupune rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, așa cum sunt cele de tipul drive-in, room service sau livrare la clienți. 
  • se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul și serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepții în cazul cărora sunt permise astfel de activități, respectiv vânzarea produselor electronice și electrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu. 
  • este permisă activitatea desfășurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. 
  • pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea acestui minister pot fi ocupate de către personal contractual fără organizarea concursului, dacă durata angajării nu depășește perioada stării de alertă. 
  • se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă. 
  • autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă. 
  • valabilitatea Contractelor Colective de Muncă se prelungește pe perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia. 
  • se instituie obligația autorităților de a organiza programe individualizate de muncă pentru angajații din cadrul instituțiilor publice centrale și locale. 
  • autoritățile competente pot dispune măsuri de protecție și prevenție pentru angajații aflați în situații vulnerabile. 
  • instituțiile și autoritățile pot angaja personal fără concurs, în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă, pe durată determinată de 6 luni.
  • până la eliminarea restricțiilor instituite de către autoritățile de resort, unitățile de învățământ preuniversitar organizează activități din planurile de învățământ în mediul online, iar acolo unde nu este posibil acest lucru autoritățile au obligația de a asigura resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucțiunile ministrului Educației și Cercetării. 
  • se vor institui măsuri pentru desfășurarea activităților în unitățile de învățământ în scopul finalizării anului școlar 2019-2020, precum și pentru pregătirea anului școlar 2020-2021, în mod special în ceea ce privește activitățile pentru susținerea examenelor naționale și de certificare a competențelor profesionale, în perioada 2 iunie – 12 iunie 2020.
  • sunt reglementate activitățile constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României, precum și accesul la bazele sportive.
  • sunt instituite măsurile necesare la nivelul instituțiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și a altor instituții de spectacole și/sau concerte.
  • în ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.