Ministrul Mediului, în Neamț. A văzut ce-au făcut hoții de lemne

de | 11/05/2020 | Administrație, Rural

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a efectuat luni, 11 mai, o vizită de lucru în județul Neamț, pe raza Ocolului Silvic Ghimeș Făget RA. Acest ocol administrează suprafețe de pădure private de pe raza județelor Bacău și Neamț, unde inspectorii Gărzii Forestiere Suceava au constatat mai multe încălcări ale legislației silvice, plecând de la administrarea defectuoasă a pădurii, la tăieri ilegale de lemn.

În urma activității de control, începută la finalul lunii aprilie, a Gărzii Forestiere Suceava la OS Ghimeș Făget și la operatorii economici ce desfășoară activități pe raza acestui ocol, s-au identificat 392 de cioate provenind din tăierea ilegală a lemnului cu un volum total de 672,655 mc și o valoare a prejudiciului de 410.773,295 lei. În urma acestor constatări au fost deschise trei dosare penale. De asemenea, Garda Forestieră Suceava a înaintat propuneri de retragere a atestatului de exploatare pentru trei societăți care desfășoară activități de exploatarea lemnului și s-a dispus confiscarea unui volum de 193,52 mc materiale lemnoase și aplicarea de sancțiuni contravenționale ce au totalizat 52.000 lei.

Vorbim de un ocol silvic cu peste 22.000 de lemn doborât de vânt și furtuni. Prioritatea cea mai mare pentru ei ar trebui să fie scoaterea cât mai rapidă a lemnului doborât din această zonă. În perioada imediat următoare vorbim de riscuri foarte mari de contaminare cu dăunători, pe fondul creșterilor de temperatură. Riscurile vizează în special pădurea rămasă în picioare. Un alt risc asociat acestor doborâturi și a menținerii îndelungate a lemnului în fond forestier o reprezintă incendiile de pădure, mai ales în contextul secetei extreme pe care o traversăm. La fel cum vorbim despre devalorizarea masei lemnoase: cu cât petrece mai mult timp în acest stadiu, lemnul se degradează și poate deveni chiar inutilizabil. În ceea ce privește exploatarea ilegală, Garda Forestieră Suceava mi-a comunicat că îmi va înainta trei propuneri de retragere a certificatului de atestare pentru cele trei firme care au fost implicate în exploatarea ilegală. Vom retrage certificatele la următoarea ședință a Comisiei de avizare. Aici au fost o țintă pentru hoții de lemne și situația s-ar putea repeta. Războiul pe care îl purtăm cu hoții de lemne este în plină desfășurare. Gărzile Forestiere au fost și sunt în prima linie în perioada stării de urgență, alături de Poliție, Jandarmerie și Armată. Și iată că nu doar pe drumurile publice, ci și în pădure.

Costel Alexe, ministrul Mediului

Ministrul Costel Alexe a amintit și setul de măsuri care urmează să fie implementate: noul SUMAL, sistemul de monitorizare prin hărți satelitare, modificarea Codului Silvic pentru înăsprirea sancțiunilor, protecție de minim 75% pentru parcurile naționale, punerea sub protecție a circa 40.000 de hectare cu păduri virgine.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.