Istoria fântânilor arteziene din orașul Roman. Partea a II-a: artezienele existente în 2020 (galerie foto)

de | 02/06/2020 | Local

Poate nu vă vine să credeți, dar, în promenadele lor, romașcanii își trag sufletul lângă o fântână arteziană. Așa e de când orașul. Romanul a avut, de-a lungul timpului, 25 de locații unde erau amplasate oazele artizanale. Acum mai sunt 21 (una la 2380 de oameni). Studiul nostru s-a întins pe perioada a 3 ani, între 2017-2019, presupunând o documentare la fața locului pentru fiecare din cele 21 de fântâni arteziene romașcane existente. Iată care sunt cele 21 de locații descoperite de noi (nu am luat în calcul decât fântânile arteziene aflate în spațiul public):

Prima parte a articolulului o puteți citi aici!

Fântâna arteziană cu bazin din fața Spitalului Vechi

Construită la începutul anilor ’70, atunci când au avut loc primele transformări importante în arhitectura contemporană a orașului, pe locul fostului rond care delimita intersecția din fața Spitalului Vechi. Bazinul în formă pătrată este prevăzut de jur-împrejur cu locașuri pentru ormamente florale. Instalația arteziană are, în mijlocul bazinului, o singură țâșnitoare cu presiune scăzută. Fântâna se află în administrarea Primăriei Roman.

Fântâna arteziană cu bazin la nivelul solului din fața Bisericii Precista Mare (capătul Pietonalului) + fântâna arteziană tip cascadă înălțată din fața Bisericii Precista Mare (capătul Pietonalului)

Cascada din prelungirea fântânii arteziene tip cascadă înălțată și a fântânii arteziene cu bazin din fața Bisericii Precista Mare (capătul Pietonalului)

Gândite să funcționeze fără întrerupere zece ore într-o zi, ca un ansamblu de 3 fântâni arteziene cu circuit închis (cascadă înălțată + țâșnitori în bazinul de la nivelul solului + cascada șerpuitoare de la sol). Ansamblul se întinde pe o lungime de cca. 100 de metri în capătul de est al Pietonalului (la intersecția cu Biserica Precista Mare). Acolo, până la începutul anilor ’80, se termina fosta Uliță Mare a Romanului, venind dinspre Gară și traversând centrul vechi (demolat în timpul Planului de Sistematizare Urbană conceput de Ceaușescu). Bazinul fântânii este curățat și vopsit în fiecare an, spre începutul verii, atunci când este repornită instalația. Din păcate, cele două tipuri de fântâni tip cascade funcționează iregular, în principal din cauza acumulării într-un timp foarte scurt a numeroase deșeuri de plastic și hârtie ce înfundă scurgerile din bazinetul final al cascadei șerpuite. Astfel, circuitul complet al apei în ansamblul de 3 fântâni poate fi văzut destul de rar în funcțiune. Inaugurate în anul 2013, fântânile se află în administrarea Primăriei Roman.

Fântâna arteziană cu bazin din fața Poliției (Piațeta „Dragoș-Vodă”)

Dată în funcțiune în anul 2009, odată cu reamenajarea părculețului din Piațeta „Dragoș-Vodă”. Bazinul este în formă octogonală, iar țâșnitoarea cu presiune scăzută este amplasată în mijlocul acestuia. Fântâna se află în administrarea Primăriei Roman.

Fântâna arteziană cu bazin din lateralul Casei de Cultură (Piațeta „Max Blecher”)

Dată în funcțiune în 2009, odată cu reamenajarea părculețului care tot de atunci, printr-o hotărâre a Consiliului Local, va purta numele de Piațeta „Max Blecher”. Bazinul este în formă octogonală, iar o țâșnitoare cu presiune scăzută este amplasată în mijlocul acestuia. Fântâna se află în administrarea Primăriei Roman.

Fântâna arteziană cu bazin din Cartierul „Favorit”

Dată în funcțiune în 2009, în aceeași perioadă cu fântâna arteziană din Piațeta „Max Blecher”. Bazinul este în formă octogonală, iar duza țâșnitoare cu presiune scăzută este amplasată în mijlocul acestuia. Fântâna se află în administrarea Primăriei Roman.

Fântâna arteziană tip țâșnitoare din sensul giratoriu de la „Doi Măgari”

Instalație pusă în funcțiune în anul 2018, sub forma unei țâșnitori cu presiune scăzută, în mijlocul sensului giratoriu ornamentat floral din acea zonă. Este una din artezienele romașcane cu cea mai lungă durată de funcționare în timpul unui an (circa 8 luni). Fântâna se află în administrarea Primăriei Roman.

Fântâna arteziană cu bazin și două niveluri cu decorațiune statuie („Fată cu două ulcioare”) din spatele Bibliotecii Municipale

Amplasată în anul 2009, înainte de toaletarea spațiului verde din rondul respectiv (citește tăierea copacilor). Fântâna este turnată prin tehnologia MarmoTek (piatră compozită / marmo-ciment), procedeu prin care se reușește amestecarea optimă a cimentului alb cu mozaicul de marmură al calcitului și al aragonitului într-un compus special. Se obține astfel turnarea amestecului special în forme fără a se produce găuri și fisuri în material și pentru o rezistență cât mai mare în timp. Producător: S.C. Ornament S.R.L. din Pângărați. Fântâna se află în administrarea Primăriei Roman.

Va continua.

Articol scris de Daniel Marcu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.