PNL Neamț: „Guvernul ia măsuri active de sprijin pentru angajați și angajatori”

de | 04/06/2020 | Politică, Județean

Guvernul PNL a adoptat o serie de măsuri active pentru a veni în sprijinul angajaților și angajatorilor care au fost afectați de criza sanitară. Prin intermediul acestor măsuri se are în vedere creșterea numărului locurilor de muncă și revitalizarea economiei, care a fost grav afectată în ultimele 3 luni, se arată într-un comunicat de presă al PNL Neamț.

Totodată, guvernul liberal continuă măsurile de sprijin pentru cei aflați în dificultate, pentru angajații și angajatorii din sectoarele care, fiind încă sub restricțiile impuse de evoluția pandemiei, nu-și pot relua deocamdată activitatea. Nimeni nu este și nu va fi lăsat deoparte.

  • Începând cu data de 1 iunie Guvernul plătește o parte din salariile celor întorși la lucru. Astfel că, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75% și cărora le sunt menținute contactele, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni de plata unei părți din salariu, reprezentând 41,5 % din salariul de bază, dar nu mai mult de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut. Condiția este ca respectivul angajat să fi avut contractual de muncă suspendat minimum 15 zile.  Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri. Procedura de plată este aceea de decontare: angajatorii vor plăti costul salarial și contribuțiile, iar apoi, în maximum 10 zile, vor primi fondurile aferente de la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă. 
  • Ofertă pentru stimularea angajărilor: Guvernul plătește jumătate din salariu în cuantum de maximum 2500 de lei lunar în cuantum de maximun 2500 de lei lunar, pe un an. Tot începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează cu normă întreagă persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror contracte de muncă au încetat din motive neimputabile lor și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani,  înregistrați ca şomeri, primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2500 de lei. Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni după împlinirea acestui termen.
  • Nici  românii întorși din străinătate, din cauza crizei sanitare, nu sunt lăsați în urmă. Aceștia vor fi ajutați să-și găsească joburi. Măsura plății a jumătate din salariu, pe o perioadă de un an, se aplică și în cazul încadrării în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere. Estimări recente arată că numărul românilor întorși din străinătate și aflați în căutarea unui loc de muncă se ridică la aproximativ 350.000. 

Guvernul a luat măsuri și pentru cei care, deocamdată nu pot să își reînceapă activitate. De la 1 iunie 2020, indemnizația de șomaj tehnic, va fi menținută, de la data de 1 iunie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţiile stabilite până la ridicarea acestora.

De asemenea, este important de menționat că pe marile sanțiere de autostrăzi și drumuri expres se lucrează intens. Săptămâna trecută a fost semnat contractul pentru lotul Târgu Mureș-Ungheni din Autostrada Transilvania, au început lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești (tronsonul Sibiu-Boița). Mai mult chiar, foarte recent a fost semnat  a semnat contractul pentru tronsonul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești. Și Autostrada Moldovei, un proiect esențial pentru zona noastră, este în atenția Guvernului PNL.  Astfel că, sectorul 1 Tg. Mureș – Tg. Neamț măsoară circa 211 km și se află în prezent în plină etapă de revizuire a studiului de fezabilitate. Termenul actualizat estimat pentru finalizarea SF-ului este ianuarie 2021, urmând ca licitația pentru proiectare și execuție să se lanseze în Q2 2021. Șantierele lăsate în amorțire de guvernele PSD si-au reluat activitatea. Vechile proiecte ținute ani de zile la sertar de pesediști au prins viață  pe teren și  vor avea noi fronturi de lucru în lunile următoare . Guvernul PNL a deschis lucrări pe 70 de km de autostradă și drumuri expres din cei 164 de km aflați în lucru și va inaugura fronturi de lucru pe încă 80 de kilometri până la sfârșitul anului.

comunicat de presă PNL Neamț

Articol scris de inRoman.ro

Cotidian online independent.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.