Subiecte cu grad mediu de dificultate la prima probă a Evaluării Naționale

de | 16/06/2020 | Național, Educație

Absolvenții clasei a VIII-a au trecut prin febra emoțiilor la prima probă scrisă la Limba și literatura română care s-a desfășurat pe 15 iunie. Ultimele trei luni de școală online, le-au amplificat aceste emoții, însă examenul de astăzi nu a pus mari probleme elevilor care au fost conștiincioși pe parcursul celor patru ani de gimnaziu. Unii profesori și-au exprimat părerea că subiectele ar fi fost extrem de simple.

La primul subiect, elevii au avut un text în proză, la prima vedere, pe baza căruia au avut de rezolvat cerințe simple: notarea unor sinonime, explicarea unui semn de ortografie, explicarea formării a două cuvinte, identificarea unor grupuri de sunete, formularea a două idei principale sau secundare și formularea unui enunț privitor la informațiile date în text. Compunerea de la primul subiect a făcut apel la cunoștințele elevilor despre genul epic.

Cel de-al doilea subiect, un text despre viața lui Traian Vuia, extras de pe un site, a respectat întocmai structura cu care elevii erau obișnuiți. Astfel elevilor li s-a cerut să formuleze enunțuri în care să precizeze unele aspecte din textul suport, titlul articolului și sursa de unde a fost extras, să menționeze modul și timpul unor verbe, funcția sintactică și partea de vorbire prin care sunt exprimate două cuvinte, să transcrie propoziția  principală și subordonată dintr-o frază și să construiască o frază în care să existe și o propoziție predicativă. Cea de a doua compunere a pus la încercare imaginația elevilor pentru o întâmplare petrecută în cadrul unei activități preferate. 

În județul Neamț din cei 4.332 de candidați înscriși la Evaluarea Națională s-au prezentat la prima probă doar 4.260 de elevi, 72 de candidați au considerat că nu sunt pregătiți sau au avut alte motive pentru care nu s-au prezentat la examen. Vestea bună este că niciunul dintre candidați nu a avut o temperatură mai mare de 37,3 grade și nu s-a înregistrat nicio tentativă de fraudă. Miercuri, 17 iunie se va desfășura proba  scrisă la matematică.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.