Consiliul local a delegat primarul să împrumute 8,3 milioane de euro

de | 26/06/2020 | Local, Administrație

În ședința de Consiliu Local, cu o singură abținere (cea a consilierului Radu Curpăn) și o absență (Dragoș-Viorel Moroșanu), s-a votat ca municipiul Roman să împrumute 8,3 milioane de euro, pentru asta fiind împuternicit să negocieze și să semneze primarul Lucian Ovidiu Micu.

Constatând necesitatea de a optimiza serviciul datoriei publice locale, precum si de a asigura resursele financiare pentru realizarea investitiilor publice de interes local, hotărăște:
Art. 1. Se aprobă contractarea directa a unei/unor finanţări rambursabile externe/interne în valoare de pana la 8.500.000 euro, sau echivalentul in lei, in baza garantiilor proprii, cu o maturitate de pana la 20 ani, din care o perioada de tragere si gratie de pana la 4 ani.
Art. 2. Contractarea si garantarea finantarii/finantarilor rambursabile prevazute la art. 1 se face pentru finanțarea și/sau cofinanțarea proiectelor de investitii publice de interes local, inclusiv a celor ce beneficiaza de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana, prevazute in anexa la prezenta.
Art. 3. Finantarea rambursabila externa/ interna aprobata prin prezenta hotarare poate fi contractata de catre Municipiul Roman sub forma mai multor imprumuturi (contracte de finantare) distincte, fara ca valoarea totala a finantarii contractate sa depaseasca 8.500.000 Euro. Valoarea imprumutului/ fiecarui imprumut (contract de finantare) distinct este stabilita la momentul negocierii si incheierii respectivului imprumut (contract de finantare) in conformitate si cu autorizarile primite din partea Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale.

proiect de hotărâre de consiliu local din 26.06.2020

Banii ar urma a fi folosiți pentru realizare a 15 poiecte, ca investiție directă a administrație locale sau pentru cofinanțarea celor realizate cu bani europeni.

Intenția edilului local de a realiza un împrumut sau mai multe era cunoscută de câteva luni: pe data de 1 aprilie, Primăria municipiului Roman a achiziționat două contracte de consultanță financiară, fiecare în valoare de 135.000 lei + TVA, de la firma TUD INVESTMENT Consulting SRL. De ce două contracte: pentru că legea spune că “autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 135.060 lei”, prin urmare pentru a evita consecințele legale împarți totul în mai multe contracte mai mici care nu trebuie să depășească 135.060 lei.

În decembrie 2019, TUD INVESTMENT Consulting SRL a încasat 45.500 lei + TVA pentru consultanță financiară pentru renogocierea contractului prin care Primăria a împrumutat 10.000.000 euro de la CEC Bank. Tot atunci, o firmă “soră” – TUD Financial Solutions SRL, cu același email la datele de contact ca și TUD Investment Consulting SRL – primea 37.800 lei + TVA pentru “servicii de închiriere soluții financiare pentru centralizarea/raportarea datoriei publice”.

În urma renegocierii contractului cu CEC, primăria s-a ales cu o dobândă cu 260% mai mare decât cea dinainte renegocierii, dobânzi penalizatoare mai mari și introducerea a trei comisioane noi.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.