Cozmanciuc promite gaz în fiecare gospodărie din Neamț. Dar stația de comprimare de la Gherăești este și mai importantă de atât

de | 11/07/2020 | Economic, Județean, Social

Ministrul Mediului, șeful Transgaz, deputatul Cozmanciuc și alți reprezentanți ai autorităților centrale au vizitat vineri, 10 iulie, șantierul viitoarei stații de comprimare gaze naturale de la Gherăești, parte din proiectul “Dezvoltări ale SNT în zona Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre/dinspre Republica Moldova”, construcție fir liniar DN 700 tronson Onești- Gherăești.

Gazda întâlnirii a fost deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț. 

statie turbocompresoare gaz Gheraiesti Mugur Cozmanciuc 1246
Mugur Cozmanciuc, președinte PNL Neamț

Aș vrea să salut prezența în județul Neamț a colegului meu Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a Directorului General al SNTGN TRANSGAZ, Ion Sterian și a Secretarului de Stat la Secretariatul General al Guvernului, Rusu Petrică Lucian. Cu domnul director Sterian am avut discuții încă din 2015 cu privire la această investiție din județul Neamț, în comuna Gherăești. Și pentru asta vreau să îi mulțumesc. Ministrul Costel Alexe a avut o contribuție majoră în ceea ce privește avizarea, susținerea și promovarea acestui proiect la nivelul guvernului și nu doar atât. Se implică pentru ca toate localitățile din județul Neamț să aibă gaz, fiecare cetățean să beneficieze de gaz. Secretarul de stat Lucian Petrică Rusu are în coordonare zona de Energie și a venit să arate că județul Neamț este important din punct de vedere energetic pentru Guvernul Orban.

deputat Mugur Cozmanciuc, președinte PNL Neamț

Lucrările la stația de comprimare a gazului se vor termina în luna august 2021 și vor aduce un beneficiu tuturor locuitorilor din zonă, după cum a precizat ministrul Mediului. 

statie turbocompresoare gaz Gheraiesti Costel Alexe 1297
Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Astăzi în România din 2 arbori tăiați, unul ajunge scrum. Azi în România, din nefericire, gradul de racordare al gospodăriilor la rețea de gaz este de 36%, iar obiectivul principal al Guvernului Orban, așa cum a fost asumat și în Planul Național de Investiții și Relansare al Economiei – Reclădim România, este ca până în 2027 – 70% din gospodării să fie racordate la rețeaua de gaze. Guvernul reușește această investiție din zona dumneavoastră și gazoductul să aibă un grad de racordare foarte mare. Fondurile pentru investiții vor fi acordate prin proiectul POIM – 200 milioane de euro, prima tranșă, plus alte 700 milioane de euro ca să beneficieze cât mai multe localități. Aș vrea să îl felicit pe domnul director Sterian Ion pentru această legătură Gherăești – Lețcani, care o să fie bună pentru locuitorii din județul Neamț, ca să nu mai irosim materialul lemnos punându-l pe foc, ci să folosească gaz.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Însă importanța acestui proiect depășește granițele județului și ale României. Dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale în această parte a țării creează premisele pentru ca atât Republica Moldova, cât și (o parte din) Ucraina să poată folosi gaze românești și să minimalizeze, astfel, dependența de gazele rusești. 

statie turbocompresoare gaz Gheraiesti Ion Sterian 1357
Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz SA

Proiectul începe de la Onești spre Gherăești – 105 km de conductă, de la Gherăești – Lețcani 60 de km de conductă și două stații de comprimare – la Onești și Gherăești. Aceste două stații vor fi gata la sfârșitul lunii august 2021. Vreau să anunț în premieră și îmbunătățirea și creșterea volumului de gaze și pentru Republica Moldova, gazoductul Ungheni – Chișinău, pe care îl punem în funcțiune la sfârșitul lunii iulie. Va fi un moment simbolic, care scoate Republica Moldova din captivitatea dependenței de o singură sursă de gaze. Va crește securitatea la aprovizionarea cu gaze și va fi o competitivitate asupra prețului la gaze care va avea un impact pozitiv la prețul pentru populație și consumatori industriali din Republica Moldova. În proiect mai avem construirea unei conducte pe ruta Gherăești – Dolhasca – Siret – Ucraina. Mai sus de această stație de la Gherăești, la finalizarea lucrărilor, la sfârșitul lunii august 2021 va fi un depozit. Din cei 163 de kilometri de conductă vom finaliza peste 100 de kilometri cât mai curând, iar acest depozit va fi predat comunității locale ca să poată fi folosit pentru dezvoltarea sectorului industrial.

Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz SA

La nivel, intern, proiectul de țară este ca, până în 2027, șapte din zece gospodării să fie racordate la rețeaua de gaze naturale. 

statie turbocompresoare gaz Gheraiesti Lucian Rusu 1409
Lucian Rusu, secretar de stat Secretariatul General al Guvernului

În proiectul Național de Investiții – Reclădim România ne-am asumat ca 70% din localitățile din România să fie racordate la rețeaua de gaze până în 2027. Miercuri, 8 iulie, am primit ultimul acord de finanțare de 200 milioane de euro, prima tranșă. Pe 15 iulie vom lansa ghidul solicitantului și sper că începând cu 1 august să primim primele cereri de finanțare de la autoritățile locale. Voi urmări fiecare proiect de infrastructură energetică. Pentru județul Neamț acest nod – această conductă va ajuta ca localitățile să obțină mai ușor finanțare și sperăm că vom conecta cât mai multe localități din județ la rețeaua de gaz.

Lucian Rusu, secretar de stat Secretariatul General al Guvernului

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.