Lucian Micu apare cu interdicție de a candida pe portalul Agenției Naționale de Integritate

de | 12/08/2020 | Local, Politică

Proaspătul candidat din partea PSD la portofoliul de primar al primăriei Lucian Micu, apare pe pe portalul Agenției Naționale de Integritate cu interdicție de a mai candida până pe data de de 2 aprilie 2023, ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție din 02.04.2020.

Interesant este că interdicția de a candida dar și de a axercita o funcție sau o demnitate publică se aplică începând cu data de 2 aprilie 2020, data deciziei instanței judecătorești, ceea ce ar putea însemna că în intervalul 02.04.2020 – 03.08.2020 Micu a ocupat funcția fără să aibă acest drept, deci toate documentele semnate în acest interval de timp sunt nule.

Dacă în tabăra celor trădați, liberalii, vestea nu poate aduce decât bucurie, nu același lucru se întâmplă în cea a social-democraților nemțeni. La evenimentul de lansare a candidaturii, președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, a declarat că au și o variantă de rezervă, mai rămâne de văzut dacă cel de pe banca de rezerve acceptă să candideze.

„Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.