Ionel Arsene vs. Direcția Silvică Neamț

de | 14/11/2020 | Județean, Politică

Ca urmare a unei postări a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, pe pagina sa de facebook, în care se arată indignat de tăirile masive din pădurile Nemţului, Direcţia Silvică Neamţ a reacţionat printr-un comunicat în care prezintă o situaţie a volumului maxim de masă lemnoasă care se recoltează anual din fondul forestier. Iată ce semnala preşedintele CJ Neamţ:

Este de neiertat ce face guvernarea liberală, care a avizat triplarea în acest an, față de anul 2019, de aprobări și avize de defrișare a pădurilor Neamțului. (….)Liberalii au dat ca descreierații aprobări de defrișare. Îi somez să înceteze și îi fac vinovați de „avântul“ corupt și vorace din acest an, în care s-a tăiat în județul Neamț mai mult decât s-a defrișat din 2010 încoace.

Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ

Direcţia Silvică Neamţ a reacţionat imediat.

Volumul maxim de masă lemnoasă care se recoltează anual din fondul forestier național este stabilit prin amenajamente silvice, planuri de management elaborate conform legislației silvice, și nu prin hotărâri ale guvernului, indiferent de culoarea politică a acestuia. Pentru județul Neamț, volumul recoltat între 2015 – 2019 din fondul forestier proprietate publică a statului, a fostcuprins între 700.000 și 825.000 m3 anual. Doar pentru fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de către Direcția Silvică Neamț, volumul maxim de recoltat pentru anul 2020 este de 952.000 m3; din acestvolum, până la 31 octombrie 2020 au fost exploatați și transportați 638.384 m3, față de 684.581 m3 în aceeași perioadă a anului trecut. Volumul care se recoltează anual de către fiecare direcție silvică este verificat, aprobat şi monitorizat de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva; totodată, toate actele de punere în valoare și autorizațiile de exploatare pentru masa lemnoasă sunt introduse in SUMAL – sistem național integrat de urmărire a trasabilității masei lemnoase. Activitatea de exploatare și punere pe piață a materialului lemnos                                                                                                                                                                                                                  este o activitate deosebit de importantă în economia națională și a județului Neamț, în care sunt implicate multe firme contribuabile la bugetul statului și de care se leagă veniturile salariale lunare  ale multor nemțeni! 

Direcția Silvică Neamț virează anual la bugetul de stat sume importante, bani din care se plătesc și salariile bugetarilor, ajutoare sociale, pensii și alocații.Identificarea, cercetarea și sancționarea aspectelor ilegale din activitatea de exploatare și transport a masei lemnoase constituie o preocupare permanentă șicontinuă a personalului cu atribuții de pază din Direcția Silvică Neamț, iar instituțiile Statului Român acționează pentru asigurarea respectăriil egislației în domeniu și pentru sancționarea celor vinovați.

Direcția Silvică Neamț

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.