440 de cazuri de abuzuri asupra copiilor au fost înregistrate în judeţul Neamţ de la începutul anului

de | 23/11/2020 | Județean, Social

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ a înregistrat de la începutul anului 2020, 440 de cazuri de abuzuri asupra minorilor. Dintre acestea, au predominat cazurile de neglijare, 169 la număr, 57de cazuri de abuz fizic, dar au fost semnalate şi cazuri de abuz sexual. În total, 23 de copii din Neamț au fost victime ale abuzurilor sexuale, cel mai adesea agresorii fiind chiar persoane apropiate (tată, frate, unchi).

De la începutul acestui an, nu a fost nici măcar o lună în care să nu existe un caz de minor abuzat sexual, cele mai multe fiind înregistrate în luna septembrie când au fost 4 astfel de situații dramatice. În total, pentru 44 de copii s-a instituit o măsură de protecție în regim de urgență, copiii ajungând în grija asistenților maternali profesioniști sau în centrele rezidențiale ale DGASPC.

Este inadmisibil ca anual sute de copii să fie traumatizați, loviți, umiliți, neglijați sau torturați de adulți, mulți dintre abuzatori fiind chiar părinții sau alte rude apropiate Orice formă de abuz asupra copilului este de neiertat și nu trebuie tolerată de nimeni, de la părinți și educatori, până la întreaga societate în ansamblul ei. Deși toate formele de abuz au consecințe dramatice și afectează dezvoltarea unui copil, specialiștii au constatat că abuzul sexual este una dintre cele mai traumatizante experiențe cu un puternic impact negativ asupra bunăstării copilului, creşterii şi dezvoltării sale şi are consecinţe pe termen lung, chiar pentru întreaga viață. Protecţia copilului este o prioritate pentru DGASPC și încercăm prin toate mijloacele să reducem violenţa sexuală asupra copilului prin implicarea specialiștilor, a autorităţilor şi altor reprezentanţi  ai societăţii civile.

Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.