Dezbaterile pentru bugetul Romanului departe de ochii presei

de | 04/03/2021 | Local, Administrație

În fiecare an, primarul municipiului Roman se întâlnește cu diferite categorii socio-profesionale pentru a le consulta în privința bugetului orașului. Teoretic, întâlnirile au ca scop armonizarea proiectului de buget local cu doleanțele cetățenilor; practic, aceste întâlniri erau mai mult un exercițiu de transparență, de prea puține ori proiectele propuse și ajungeau a fi implementate. Dar presa era de fiecare dată invitată să asiste. Noul primar al Romanului, Leonard Achiriloaei, transformă aceste consultări în “ședințe de lucru” și ține aceste ședințe fără a anunța presa și fără a face invitații publice.

La începutul anului, i-am cerut primarului să transparentizeze întâlnirea pe buget cu consilierii locali. Încă de atunci primarul s-a arătat reticent la prezența presei, susținând că sunt doar “niște discuții”, dar nici prin cap nu-mi trecea că și întâlnirile cu categoriile socio-profesionale vor fi ținute departe de ochii presei și ai romașcanilor, lucru pe care nu l-a făcut nici Laurențiu Leoreanu și nici Lucian Micu.

Până acum, primarul s-a întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri, directorii unităților de învățământ și Consiliul Seniorilor. După fiecare întâlnire, Achiriloaei a tras concluziile pe Facebook. De exemplu, în urma întâlnirii cu oamenii de afaceri a primit idei care “merită” dezvoltate, precum“înființarea unui consiliu consultativ a primilor 21 de contribuabili din municipiu, înființarea unui grup de inițiativă pentru promovarea turismului și implicit a municipiului nostru, realizarea unei campanii susținute cu privire la colectarea deșeurilor, precum și realizarea a diferite investiții punctuale care să îi sprijine atât pe agenții economici cât și pe romașcani”. Nefiind invitată presa, nu ne rămâne decât să-l credem pe edil pe cuvânt.

De precizat că participarea la aceste consultări nu s-a făcut public, ci cu invitație personală. Prin urmare, modul în care sunt aleși cei cu care se consultă primarul ridică semne de întrebare, mai ales când e vorba de reprezentanții mediului de afaceri: de fiecare dată au fost cam aceiași întreprinzători, mulți dintre ei fiind recunoscuți ca apropiați ai PNL. 

Ședințele de lucru au rolul și locul lor. Dar nu când este vorba despre bugetul municipiului și despre proiectele care ne influențează în mod direct. Iar modul actualei administrații de a se raporta la transparență și la comunicarea cu cetățenii pare să fie în sens invers față de dorințele romașcanilor. Dorințe despre care noi, jurnaliștii, aflăm mai ales din discuții reale, nu doar citind pe Facebook. 

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.