Tariful pe gunoi a aprins din nou spiritele

de | 23/05/2017 | Administrație, Economic, Local

A doua întâlnire convocată de primarul Lucian Micu, între reprezentanții asociațiilor de proprietari, un angajat al CJ Neamț și directorul firmei de salubritate Rossal, a durat mai bine de o oră. Dialogul s-a purtat pe diferite tonalități, cea mai mare problemă fiind tariful la gunoi. Nu a fost, însă, doar această chestiune discutată, administratorii și președinții de asociații având și alte probleme. Mihaela Popa, managerul de proiect al Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, aplicat la nivelul județului, a fost cea care a venit să stea de vorbă cu oamenii. Ea a început prin a explica care este situația în tot județul, dar a fost întreruptă de cei prezenți în sală, care erau interesați doar de tariful la gunoi și cum ar putea fi acesta diminuat.

Oamenii au vrut să afle ce demersuri a făcut Consiliul Județean pentru ca stația de sortare și stația de transfer de la Cordun să devină funcționale. ”Nu este vina noastră că licitațiile au fost blocate. Zona 2, zona dumneavoastră, este scoasă pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) de săptămâna trecută. Cantitatea de gunoi produsă la nivel de oraș este stabilită, statistic, de la Ministerul Mediului, pentru că se fac raportări la Mediu. S-a constatat că în oraș un cetățean generează 0,94 kg/zi de deșeu”, a afirmat Mihaela Popa. Aceasta a precizat că și de la Consiliul Județean, dar și parlamentarii nemțeni au făcut interpelări către Ministerul Mediului, dar fără succes.

Un președinte de asociație de proprietari i-a reproșat Mihaelei Popa că nu au existat consultări înainte de aprobarea noilor tarife și că cei din asociațiile de proprietari nu au fost anunțați din timp să ia măsuri, ”pentru că oamenii nu vin la dumneavoastră să vă bată la bat, vin la noi”. ”Acum câțiva ani s-a spus așa: colectați selectiv. Am investit și am făcut colectare selectivă, dar de luat, aceste deșeuri se iau de-a valma”, a spus o altă persoană. Alte reclamații au fost referitoare la modul în care s-a calculat tariful, adică indicii care s-au folosit. ”Indicii care s-au dat pentru calculul tuturor proiectelor din țară a fost foarte prost, eronat. Și, de la 0,94 cât aveați în urban și 0,41 cât era în rural, acum a dat 0,66 pe total. Prin urmare, următoarele prognoze vor fi tot eronate. Până nu se cântărește gunoiul….”, a intervenit Mihaela Popa.

Până la 1 aprilie se lua aceeași cantitate ca și acum: 0,1 metri cubi de persoană. Tot atât se ia și acum. Un container are 1,1 metri cubi și cântărește 250 de kilograme. Dacă vi se ia 0,1 de persoană… Din analizele și statisticile noastre, noi colectăm mai mult gunoi decât se plătește. Noi nu am reușit să actualizăm tariful la nivel local de pe vremea când salariul minim pe economie era 800 de lei, iar acum e 1.450 de lei. Tot este în plus sunt aceste costuri cu taxele. Ziceți că nu facem colectare selectivă. Dar, la case noi mergem prima sâmbătă din lună, luăm ce e colectat selectiv, dau bonuri și le plătesc și se compensează cu gunoiul menajer”, a explicat Ionel Ciocan, directorul SC Rossal.

Din calculele făcute la Mediu s-a ajuns la concluzia că o persoană produce un mteru cub de deșeuri pe ani. Dumneavoastră aveți un preț de 129 lei/metru cub. Și îl împărțiți la zece. Adică eu plătesc suma de 129 de lei în zece luni; ar trebui împărțit la 12, fiindcă un an are 12 luni. Eu, la nivelul asociației, am făcut un calcul și plătesc peste 16.000 lei în plus”, a spus o altă persoană din sală. Ionel Ciocan a răspuns zicând că acel 0,1 metri cubi/lună reprezintă o medie.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari s-au arătat nemulțumiți de faptul că licitația pentru zona Roman nu este rezolvată, că firma Rossal nu a investit pentru o colectare mai eficientă a deșeurilor și că nu pot face colectare selectivă, pentru ca tariful, în final, să fie mai mic. Un alt participant a cerut ca Rossal să spună clar când și unde spală platformele de gunoi, întrucât are aceste obligații prin contract.  O altă idee a fost legată de un proiect-pilot. ”Domnul Ciocan, haideți să facem un program pilot, pe două-trei asociații, care le doriți dumneavoastră, Rossal, cum a fost la apă. Pentru colectarea gunoiului, pentru cântărire… să vedem așa, dacă…” ”Să cântăriți ca să vă convingeți dumneavoastră”, a replicat Ionel Ciocan. ”A, deja dumneavoastră sunteți convins!” „Păi, normal, că noi îl cântărim și avem o situație clară…” ”Dar de ce nu vreți să ne convingeți și pe noi că… na…. să facem un contract-pilot. Nu la mine la asociație, poftim, facem la o altă asociație”. ”Hai să alegem una sau două asociații, unde să încercăm…”, a intervenit primarul Lucian Micu. ”Cu ocazia asta, să ne convingem cu toții.”

Din păcate, nu toate ideile celor prezenți au putut fi auzite, întrucât mai mereu au fost cel puțin două-trei persoane care au vorbit în același timp. Concluziile întâlnirii au fost că situația nu se schimbă, deocamdată, că se poate face o petiție comună către Ministerul Mediului și că cel mai bine pentru toți ar fi ca stațiile de la Cordun să devină funcționale, astfel încât gunoiul care ajunge la Girov să fie mai puțin (ca urmare a colectării selective) și, implicit, să scadă și costurile.

  • Despre tariful la gunoi, înRoman.ro a scris de multe ori, tocmai pentru că este un subiect de interes major pentru fiecare dintre noi. Mai jos sunt legături către cele mai recente articole de pe inRoman.ro pe acest subiect:

https://inroman.ro/2017/05/03/intalnire-tensionata-intre-primar-si-reprezentantii-asociatiilor-de-proprietari-23618/

https://inroman.ro/2017/03/06/tariful-la-gunoi-se-va-dubla-20722/

https://inroman.ro/2017/03/26/curatenie-scumpa-129-leimetru-cub-de-gunoi-colectat-de-la-romascani-21699/

https://inroman.ro/2017/01/25/primarul-micu-cere-ajutorul-deputatului-leoreanu-18851/

https://inroman.ro/2017/05/09/un-senator-psd-din-neamt-cere-diminuarea-taxei-pentru-gunoi-23744/

https://inroman.ro/2017/03/14/deputatul-leoreanu-interpelare-din-cauza-tarifului-la-gunoi-21062/

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.