Organizațiile civice care militează pentru A8, premieră la Bruxelles

54

Săptămâna aceasta, reprezentanții a două organizații civice care militează pentru construcția autostrăzii Moldova – Transilvania: „Împreună pentru A8” și „Moldova vrea autostradă” au mers la Bruxelles pentru a vorbi direct cu factorii de decizie care ar putea să ajute România să construiască o infrastructură adecvată secolului în care trăim. După o primă zi în care au avut întâlniri la nivel înalt, inclusiv cu comisarul pentru Politici Regionale, Corina Crețu, reprezentanții celor două asociații s-au întâlnit cu eurodeputați români din PNL și PSD.

Discuțiile au fost lămuritoare pentru delegația din România, mai ales că au primit și documente de studiu de la cei cu care au dialogat.

În a doua zi a vizitei, am continuat discuțiile cu eurodeputații PSD și PNL. Unele afirmații ale europarlamentalilor au fost contradictorii, altele au verificat ce ce am auzit la Comisia Europeană. Am primit documente pe care le vom verifica în țară, dar concluzia la cald este că marea problemă e în țară, la guvernații noștri. Problema nu e că guvernul nu a făcut nimic pentru A8, problema este că guvernul nu a făcut nimic pentru niciun proiect. Sunt bani la Comisia Europeană, România poate să-i cheltuie, dar trebuie să se treacă peste anumite divergențe. Ori, eurodeputații români nu sunt atâți de uniți pe cât am văzut la parlamentarii altor țări.

Cătălin Urtoi, membru delegație

Pentru funcționarii de la Bruxelles, deplasarea reprezentanților celor două asociații în capitala Uniunii Europene a reprezentat o premieră.

Am fost priviți admirativ și ni s-a spus că este prima dată când societatea civilă se interesează de un proiect într-o atât de mare măsură. Am simțit că suntem respectați și am observat că, dacă ești bine pregătit și discuți la subiect, ești tratat cu respect, indiferent din ce țară vii. Am realizat cât de importante sunt alegerile europarlamentare și cât de mult contează ca România să fie bine reprezentată.

Cătălin Urtoi, membru delegație

Reprezentanții celor două asociații vor face demersuri pentru a se întâlni și cu ministrul Transporturilor.

Reamintim că, după prima zi de discuții, românii plecați la Bruxelles să militeze pentru construirea A8 au aflat că Uniunea Europeană este dispusă să ofere finanțare pentru autostrada Moldova-Transilvania, dar nu poate să bage banii în buzunarul României fără coparticiparea guvernanților noștri.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult