Mai durează până vom avea apă de la ApaVital. Dacă vom avea

de | 01/08/2018 | Administrație, Local

În prima jumătate a acestui an, administrația locală de la Roman a anunțat că începe discuțiile cu reprezentanții companiei regionale ApaVital Iași pentru ca municipiul să devină client al companiei ieșene.

Motivele ar fi tarifele mai mici practicate de operatorul din județul vecin – nu doar pentru apă și canalizare, ci și pentru alte servicii conexe – și o comunicare mai eficientă cu beneficiarii.

În luna martie, o delegație a ApaVital a venit la Consiliul Local Roman și a prezentat activitatea companiei. Faptul că delegația a venit la Roman și modul în care s-a făcut prezentarea i-a făcut pe aleșii romașcanilor să ceară, pe bună dreptate, ca și reprezentanții ApaServ să facă o acțiune similară. Mai ales că în toți anii de când romașcanii sunt clienți ai ApaServ, comunicarea a fost și a rămas o mare necunoscută pentru toate conducerile companiei nemțene. Consilierii locali au rămas, însă, doar cu dorința de a vedea reprezentanții ApaServ în Consiliul Local Roman (exceptându-l pe consilierul Curcudel).

În aprilie, o parte a administrației locale a mers la Iași pentru a observa mai multe aspecte ale activității ApaVital. Am scris atunci ce se va schimba pentru romașcani și care sunt principalele deosebiri între cei doi operatori de apă și canalizare.

Din aprilie, singurele discuții pe această temă au mai fost când primarul Micu a primit mandat pentru a negocia ieșirea din ApaVital și când managerul ApaServ, Vlad Angheluță, a spus că Romanul va trebui să plătească despăgubiri uriașe dacă vrea să se dezlipească de ApaServ.

Dar aceste despăgubiri nu au un cuantum. Cel puțin, nu deocamdată. Primarul Lucian Micu a declarat, săptămâna aceasta, că a trimis în urmă cu câteva zile o nouă adresă către ApaServ, pentru ca operatorul să calculeze sumele pe care municipiul Roman ar trebui să le plătească pentru a pleca la ApaVital.

În funcție de acest răspuns se va decide atât drumul pe care va apuca Romanul, cât și viteza. Fiindcă ApaVital ar putea plăti 500.000 euro pentru a prelua Romanul (sumă confirmată de conducerea companiei ieșene), dar Vlad Angheluță vorbea de milioane de euro. Și dacă suma va fi prea mare pentru a o acoperi ApaVital și mai mare decât își permite bugetul local, atunci ce decizie vor lua autoritățile? 

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.