Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Viorel Stan (PSD), Dănuț Andrușcă (PSD), Neculai Iftimie (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD), Alexandru Rotaru (PSD), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR).
Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară februarie – iunie 2018? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar, oferind o nouă sinteză a activității reprezentanților noștri în Legislativul României, similară celei de la începutul acestui an.
Dan Manoliu, senator PSD, este membru în Comisia pentru transporturi și energie, membru în Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al Comisiei românilor de pretutindeni. De asemenea, este membru în grupurile de prietenie cu Croația, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și secretar al grupului de prietenie cu Portugalia.
Activitatea senatorului Dan Manoliu în sesiunea februarie – iunie 2018:
- are 14 inițiative legislative;
- a făcut 7 declarații politice;
- a adresat 4 întrebări și interpelări;
- are 13 luări de cuvânt în plen.
Site-ul Senatului nu permite centralizarea voturilor fiecărui senator, astfel că, spre deosebire de monitorizarea deputaților, la senatori nu se poate vedea de câte ori au votat. Totuși, dacă aveți răbdare, puteți căuta un anume vot al senatorului Dan Manoliu, fie prin introducerea unor cuvinte-cheie, fie prin introducerea unei anumite date.
Printre propunerile legislative la care senatorul romașcan figurează coinițiator se numără cele privind încadrarea în muncă a gestionarilor, completarea legii privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap sau cea privind aprobarea programului de investiții pentru înființarea stânelor montane.
Într-o întrebare adresată Ministerului Justiției, Dan Manoliu cere punerea în concordanță a Legii 85/2014 privind procedura insolvenței cu Legea privind Codul de procedură Fiscală. Ministrul Tudorel Toader a răspuns că această chestiune este mai degrabă de competența Ministerului Finanțelor Publice.
Senatorul atrage atenția, printr-o interpelare făcută Ministerului Afacerilor Externe, că mii de români care locuiesc și lucrează în sudul Italiei nu au un consulat aproape. Este vorba despre aproximativ 15.000 de romîni din Sardinia, iar parlamentarul romașcan a atașat interpelării sale și o listă cu aproximativ 300 de semnături ale reprezentanților românilor din acea zonă. Ministrul de Externe a răspuns că este la curent cu situația și că deschiderea unui oficiu consular în Sardinia „a fost mereu și continuă să fie în atenția Ambasadei României la Roma”, dar nu a făcut nicio referire la o intenție clară de înființare a unui consulat. De precizat că românii din Sardinia, dacă vor să ajungă la Roma, trebuie fie să călătorească cu avionul (aproximativ o oră), fie să călătorească pe mare timp de opt ore până la țărm.
Declarațiile de avere și interese ale lui Dan Manoliu:
- 1 teren intravilan în comuna Cordun;
- 1 casă în Cordun;
- 2 apartamente în Roman;
- bijuterii, obiecte de cult și ceasuri în valoare de 7.000 de euro;
- 2 credite ce depășesc 100.000 lei;
- membru în Asociația RLTU București;
- președinte PSD Roman;
- vicepreședinte PSD Neamț.
Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Dan Manoliu în Senat?
Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna mai 2018, de 10.448 lei. La indemnizație se adaugă o diurnă și decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.
Dan Manoliu are birou parlamentar în sediu PSD Roman și ține audienție în fiecare sâmbătă (de la 10.00 la 13.00) și duminică (între 11.00 și 13.00). De asemenea, senatorul poate fi contactat la biroul de la Senat, din Calea 13 Septembrie, nr. 1-3, sector 5, Bucureşti, telefon: 021.312.03.78, fax: 021.312.37.36.