Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Viorel Stan (PSD), Dănuț Andrușcă (PSD), Neculai Iftimie (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD), Alexandru Rotaru (PSD), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR).
Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară februarie – iunie 2018? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar, oferind o nouă sinteză a activității reprezentanților noștri în Legislativul României, similară celei de la începutul acestui an.
Emilia Arcan, senator PSD, este prima femeie din județ care ocupă o astfel de demnitate publică. Este secretar al Senatului, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală, vicepreședinte în grupul de prietenie cu Irlanda și membru în grupurile de prietenie cu Australia și Luxemburg.
Activitatea senatorului Emilia Arcan în sesiunea februarie – iunie 2018:
- are 64 de luări de cuvânt;
- a susținut 20 de declarații politice;
- a adresat 29 întrebări și interpelări;
- are o interpelare adresată primului-ministru;
- a semnat 27 de propuneri legislative.
Site-ul Senatului nu permite centralizarea voturilor fiecărui senator, astfel că, spre deosebire de monitorizarea deputaților, la senatori nu se poate vedea de câte ori au votat. Totuși, dacă aveți răbdare, puteți căuta un anume vot al senatorului Emilia Arcan, fie prin introducerea unor cuvinte-cheie, fie prin introducerea unei anumite date.
Prima femeie senator din Neamț a abordat în întrebări/interpelări teme precum: întârzâierea construirii spitalelor regionale; creșterea prețurilor la produsele agroalimentare, în special la fructe și legume; degrevarea primăriilor de sumele care nu pot fi încasate din amenzi; situația accesării fondurilor europene; investiții în învățământul profesional; destinația banilor colectați drept rovinietă; situația programelor tip Casa Verde. În interpelarea adresată primului-ministru a fost în atenție îmbunătățirea imaginii și a relațiilor României cu Uniunea Europeană. Cifrele arată că Emilia Arcan a fost, în sesiunea din primul semestru al acestui an, cea mai activă dintre senatorii nemțeni.
Declarațiile de avere și interese ale Emiliei Arcan:
- 2 apartamente în Piatra-Neamț;
- un autoturism Skoda Octavia, fabricat în 2004;
- 2 credite ce totalizează 33.000 euro;
- este vicepreședinte PSD Neamț;
- este președintele Organizației Femeilor Social Democrate Neamț;
- este vicepreședinte al Organizației FemeilorPSD.
Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența Emiliei Arcan în Senat?
Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna mai 2018, de 11.670 lei. La indemnizație se adaugă o diurnă și decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.
Emilia Arcan are are cabinet parlamentarîn Piatra-Neamț, strada Republicii, nr. 17. Programul de audiențe este vinerea, între orele 10.00 – 14.00. Cetățenii pot, de asemenea, să contacteze biroul senatorial apelând la numărul de telefon 0754.263.028 sau folosind poșta electronică: cabinetsenatorialemiliaarcan@yahoo.com.
Ce au făcut alți parlamentari în sesiunea februarie – iunie 2018:
- Laurențiu Leoreanu, deputat PNL;
- Iulian Bulai, deputat USR;
- Mugur Cozmanciuc, deputat PNL;
- Alexandru Rotaru, deputat PSD;
- Viorel Stan, deputat PSD;
- Ciprian Șerban, deputat PSD;
- Neculai Iftimie, deputat PSD;
- Eugen Țapu-Nazare, senator PNL
- Dan Manoliu, senator PSD.
Cu acest material de presă, monitorizarea realizată de înRoman.ro privind activitatea, pentru prima sesiune a anului 2018, a celor 11 parlamentari nemțeni s-a încheiat. Pentru că Dănuț Andrușcă este ministru, nu am realizat un rezumat al activității sale în cadrul acestei monitorizări. Noi vom sta în continuare cu ochii pe cei care ne reprezintă în Parlament, dar este important ca și cetățenii să le adreseze demnitarilor solicitări și să le ceară cât mai des senatorilor și deputaților să acționeze pentru binele celor care i-au trimis acolo acolo prin vot și care, prin taxe și impozite, le plătesc indemnizațiile generoase.