Gradul (in)competenței autorităților: declarații politice și interpelări parlamentare pentru trecerea la nivel cu calea ferată spre Iași

de | 14/11/2018 | Administrație, Local

Trecerea la nivel cu calea ferată la ieșirea din Roman spre Iași este un test pentru toți șoferii, dar mai ales pentru romașcani și pentru cei care lucrează ori, din alte motive, fac naveta în zonă.

Situația este neschimbată de ani de zile, în ciuda discursurilor și promisiunilor mincinoase ale diferitor autorități. Pentru a întregi, parcă, tabloul (in)competenței autorităților, parlamentarii nemțeni din acest mandat au ajuns să facă declarații politice și interpelări pe această temă, după ce multe alte demersuri au rămas fără rezultat.

Deputatul Laurențiu Leoreanu a avut, de curând, o declarație politică pe această temă.

În ciuda demersurilor numeroase pe care le-a făcut administraţia locală, de a convinge CFR de necesitatea de a repara, de a reabilita trecerea la nivel cu calea ferată de pe DN2 – E85, de la ieşirea din Roman spre laşi, Ministerul Transporturilor pretinde că nu înţelege cât de serioasă este această chestiune. Înţeleg că este o problemă pentru guvernarea PSD-ALDE să construiască chiar şi un kilometru de autostradă, dar repararea unei treceri la nivel cu calea ferată, ce-i drept, singura de acest gen pe E85, nu ar trebui să îi dea atâtea bătăi de cap. În plus, este inacceptabil că autorităţile locale au primit răspuns că Ministerul Transporturilor nu dispune de fondurile necesare pentru reabilitarea acestui obiectiv! Administraţia locală nu poate investi în lucrări de reabilitare, cheltuieli de capital, în zonă, pentru că spaţiul este privat, deţinut de proprietarii căilor ferate. Doar Ministerul Transporturilor, prin CFR, poate dispune executarea lucrărilor. Starea de degradare a trecerii la nivel cu calea ferată este continuă şi are un ritm alert, riscul de accidente fiind unul major.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

În 2017, deputatul USR Iulian Bulai a făcut o interpelare către ministrul Transporturilor de la acea vreme, Răzvan Cuc. Conform răspunsului primit, „este necesară reevaluarea condițiilor tehnice de exploatare a pasajului în raport cu creșterea traficului rutier, precum și înlocuirea dalelor elastice existente ce intră în componența trecerii de nivel, cu dale elastice pentru trafic greu.”

Luna trecută, pe aceeași temă a făcut o interpelare și deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, dar încă nu există un răspuns al Ministerului Transporturilor.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.