Istoria fântânilor arteziene din orașul Roman. Partea a III-a: artezienele existente în 2020 (galerie foto)

de | 03/06/2020 | Local

Poate nu vă vine să credeți, dar, în promenadele lor, romașcanii își trag sufletul lângă o fântână arteziană. Așa e de când orașul. Romanul a avut, de-a lungul timpului, 25 de locații unde erau amplasate oazele artizanale. Acum mai sunt 21 (una la 2380 de oameni). Studiul nostru s-a întins pe perioada a 3 ani, între 2017-2019, presupunând o documentare la fața locului pentru fiecare din cele 21 de fântâni arteziene romașcane existente. Iată care sunt cele 21 de locații descoperite de noi (nu am luat în calcul decât fântânile arteziene aflate în spațiul public):

Citește și partea I și partea a II-a a articolului!


Fântâna arteziană cu patru niveluri și bazin sculptat cu ghivece din fața Bibliotecii Municipale

Amplasată în anul 2009. Fântâna este turnată prin tehnologia MarmoTek (piatră compozită / marmo-ciment). Producător: S.C. Ornament S.R.L. din Pângărați. Fântâna se află în administrarea Primăriei Roman.

Fântâna arteziană cu patru niveluri și bazin sculptat cu ghivece din fața Casei „Celibidache”

Amplasată în anul 2009. Fântâna este turnată prin aceeași tehnologie MarmoTek (piatră compozită / marmo-ciment). Producător: S.C. Ornament S.R.L. din Pângărați. Fântâna se află în administrarea Primăriei Roman.

Fântâna arteziană cu bazin și broaște țestoase din Cimitirul „Eternitatea”

Dată în funcțiune în 2009, odată cu proiectul de schimbare la față a aleilor cimitirului romașcan (asfaltare, tăieri masive de arbori, curățarea spațiilor dintre morminte și îngrijirea monumentelor funerare istorice). Bazinul este octogonal, iar țâșnitoarea cu presiune scăzută este amplasată în mijlocul acestuia. În bazin au fost aduse câteva broaște țestoase care se bucură de toată atenția personalului îngrijitor și a trecătorilor vremelnici. Fântâna se află în administrarea Primăriei Roman.

Fântâna arteziană cu bazin și decorațiuni Art Nouveau (nimfe și copii) din curtea interioară a Restaurantului „Casa Romașcană”

Amplasată în anul 2008. Fântâna este turnată prin tehnologia MarmoTek (piatră compozită / marmo-ciment). Are bazinul în formă neregulată, cu toate colțurile rotunjite și câte o proeminență (ieșind) în unghi drept pe fiecare latură. Atât bazinetul, cât și postamentul central sunt foarte bogate în ornamente caracteristice perioadei Belle Epoque (4 nimfe și 6 copii). Fântâna se află în administrarea societății comerciale care este proprietarul localului, fiind cea mai frumoasă realizare din punct de vedere artistic.

Fântâna arteziană cu bazin din curtea interioară a Casei de Cultură

Deși Casa de Cultură a fost ridicată în 1970, fântâna din cadrul terasei de vară a fost amplasată abia prin anul 2012, cu acordul proprietarului (Casa de Cultură), aceasta fiind unul din spațiile închiriate comercianților de către CCS. Bazinul are formă rectangulară, fiind adâncit circa 30 cm de la nivelul solului. Arteziana a fost gândită ca o mini-cascadă cu presiune redusă care să nu deranjeze acustic. Din păcate, în ultimul an, bazinul nu a mai fost întreținut iar apa lipsește. Fântâna se află în administrarea societății comerciale chiriașe.

Fântâna arteziană cu bazin din curtea interioară a Colegiului Național „Roman-Vodă”

În perioada care a urmat Centenarului din 1972 al Liceului de matematică-fizică „Roman-Vodă”, așa cum era denumit atunci, s-a pus problema regândirii și reorganizării spațiului deschis din curtea interioară. Directoratul era asigurat atunci de profesorul Gheorghe Mihalcea. A fost selectat proiectul înființării unei fântâni arteziene care să celebreze jubileul liceului, prin stilizarea numărului „100”, executat prin două bazine concentrice (unul oval, iar celălalt circular) cu o țâșnitoare în mijloc, la care s-a adăugat un arc de cerc exterior simbolizând cifra „1”. Proiectul s-a materializat la mijlocul deceniului opt, devenind un simbol prețuit atât de corpul profesoral, cât și de elevi. În anii de studiu 1982-1986, am avut deseori șansa să o admir în toată splendoarea sa, înconjurată de roiurile de trandafiri parfumați. Chiar și acum, deși nu mai funcționează de ani buni din cauza instalației de pompare stricate, și-a păstrat luminoasa discreție în umbrarul celor două aripi ale liceului ce o străjuiesc. Este îngrijită și curățată în continuare, până ce un director cu drag de arteziene va hotărî să o repare. Fântâna se află în administrarea instituției școlare.

Fântâna arteziană cu bazin de piatră și ghivece pe 3 niveluri + decorațiune Art Nouveau („copil cu pește în brațe”) din curtea interioară a Fundației „Melchisedec Ștefănescu”

Amplasată în anul 2012, atunci când au fost finalizate proiectele de reparare, reabilitare şi dotare ale celor trei clădiri monumente istorice aflate în proprietatea fundaţiei. Bazinul confecționat din piatră de reprezentanții Fundației „Melchisedec Ștefănescu” este în prezent astupat cu pământ și flori, apa care curge cu un debit scăzut având pe lângă funcția decorativă și un scop funcțional – irigarea plantelor. Chiar dacă arteziana nu este pornită zilnic pe timpul verii, reușește să ofere sentimentul unei oaze de liniște prin locație și îngrijirea cu pasiune a ansamblului floral. Fântâna se află în administrarea fundației.

Va continua!

Articol scris de Daniel Marcu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.