Monitorizare înRoman.ro: Emilia Arcan votează pentru Ziua Antreprenorului. Ce vor obține antreprenorii?

de | 12/08/2019 | Județean, Monitorizare parlamentari, Politică

Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Dănuț Andrușcă (PSD), Iulian Bulai (USR), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Neculai Iftimie (PSD), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Alexandru Rotaru (PSD), Viorel Stan (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD).
Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară februarie – iulie 2019? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar, oferind o nouă sinteză a muncii realizate de reprezentanții noștri în Legislativul României. 

Emilia Arcan, senator PSD, este prima femeie din județ care ocupă o astfel de demnitate publică. Este chestor al Senatului, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru sănătate publicâ, vicepreședinte în grupul de prietenie cu Irlanda și membru în grupurile de prietenie cu Australia și Luxemburg.

Activitatea senatorului Emilia Arcan în sesiunea parlamentară februarie – iulie 2019:

  • 4 de luări de cuvânt;
  • 14 de declarații politice;
  • 29 întrebări și interpelări;
  • 23 de propuneri legislative.

Site-ul Senatului nu permite centralizarea voturilor fiecărui senator, astfel că, spre deosebire de monitorizarea deputaților, la senatori nu se poate vedea de câte ori au votat. Totuși, dacă aveți răbdare, puteți căuta un anume vot al senatorului Emilia Arcan, fie prin introducerea unor cuvinte-cheie, fie prin introducerea unei anumite date.

Senatorul Arcan susține, printre altele, propuneri legislative prin care părinții copiilor cu cerințe educaționale speciale să nu mai plătească taxe pe venitul realizat din salarii, cu condiția ca acești bani să fie folosiți exclusiv pentru plata ședințelor de terapie ale copiilor; înființarea de posturi publice de specialist în consiliere agricolă (la care să apeleze cetățenii); clarificarea situației privind îngrijirea persoanelor aflate în comă, prin stabilirea unui număr de paturi special pentru astfel de pacienți (conform inițiatorilor acestui proiect, legislația nu este clară și lasă loc la interpretări); părinții singuri – în sensul de femilie monoparentală – care vor să adopte un copil să primească un concediu de acomodare de 6 luni și o indemnizație în valoare de 85% din veniturile nete realizate.

Un alt proiect legislativ pe care senatorul Arcan îl susține se referă la marcarea zilei de 30 septembrie ca fiind ziua antreprenorului român. În forma propusă de inițiatori se precizează că „autoritățile administrației publice locale sau centrale pot organiza/contribui la organizarea manifestărilor și acțiunilor publice, prilejuite de celebrarea zilei naționale a antreprenorului român, prin acordarea de sprijin logistic și/sau alocarea de fonduri„… În fapt, această lege pare să fie doar o nouă portiță prin care se pot cheltui bani din bugete publice, fiindcă pe antreprenorii români nu-i încântă o sărbătoare mai mult decât o piață reglementată, o predictibilitate fiscală sau o concurență loială. Însă, în expunerea de motive a proiectului, inițiatorii susțin că această zi înseamnă „o continuare firească a unor acțiuni menite să recunoască meritele antreprenorilor români în asigurarea bunăstării și prosperității economice ale României„.

Declarațiile de avere și interese ale Emiliei Arcan:

  • 2 apartamente în Piatra-Neamț;
  • un autoturism Opel Astra, fabricat în 2012;
  • 2 credite ce totalizează 33.000 euro;
  • este vicepreședinte PSD Neamț;
  • este președintele Organizației Femeilor Social Democrate Neamț;
  • este vicepreședinte al Organizației FemeilorPSD.

Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența Emiliei Arcan în Camera Deputaților?

Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna aprilie 2019, de 12.776 lei. La indemnizație se adaugă și o diurnă, decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.

Emilia Arcan are are cabinet parlamentarîn Piatra-Neamț, strada Republicii, nr. 17. Programul de audiențe este vinerea, între orele 10.00 – 14.00. Cetățenii pot, de asemenea, să contacteze biroul senatorial apelând la numărul de telefon 0754.263.028 sau folosind poșta electronică: cabinetsenatorialemiliaarcan@yahoo.com.

VEZI ȘI: 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.