Uneori, viața celor ce trăiesc la sat este considerată monotonă în comparație cu viața oamenilor din oraș. Un exemlu care contrazice acest lucru l-am găsit în comuna Bîra, unde am descoperit o „familie” de tineri și copii inimoși care, de mai bine de doi ani, prin activitățile din cadrul Green IMPACT, reușesc să pună în valoare multe dintre lucrurile uitate de generația actuală. Am întâlnit aici doi lideri facilitatori care s-au implicat pe deplin în coordonarea acestor proiecte, Loredana Simon – profesor de limba franceză și Mimi Gherasim – bibliotecar responsabil al Bibliotecii Comunale Bîra. Implicarea lor a adus împreună 20 de copii și tineri și au format Clubul Green FAMILY, un grup care își dorește să schimbe lumea pas cu pas prin acțiunile lor care nu au rămas fără ecou în comunitatea din care fac parte și nu numai.
Green IMPACT este un program al Fundației „Noi Orizonturi” dezvoltat cu sprijinul partenerilor săi, Romanian American Foundation și Lidl. Fundația „Noi Orizonturi” are un istoric de peste 20 de ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 40.000 de copii și de tineri. La noi în comunitate, Green IMPACT este un ,,fenomen” ce a luat naștere în luna ianuarie, 2018. Datorită promovării acestui program pe rețelele de socializare, am aflat despre aceasta oportunitate, am participat la cursuri de formare desfașurate la Cluj și la Râșnov, urmand ca apoi să facem transferul tuturor informațiilor pe care le-am dobândit și la viitorii membri Green IMPACT. Clubul nostru poartă numele de Green FAMILY. Este alcătuit din 20 de membri, elevi de gimnaziu și de liceu, și coordonat de cei doi lideri facilitatori: Simon Loredana si Gherasim Mimi. Am avut întâlniri săptămânale, cu toți membrii grupului, uneori și invitați speciali, în cadrul cărora am desfășurat activități de educație pentru ecoturism. Copiii și tinerii învață să descopere și să promoveze comorile din patrimoniul natural și din patrimoniul cultural din comunitatea noastră. La nivel național, aceleași activități se desfășoara în alte 36 de cluburi Green IMPACT din 35 de localități.
profesor Loredana Simon, lider Green IMPACT
Într-adevăr, cine ia parte, măcar pentru câteva minute la înâlnirile membrilor, ajunge să observe de departe că își merită numele de „FAMILY”. Aici, cuvântul de bază este altruismul, se ajută și se învață unii pe alții și nu există noțiunea de competiție ci doar acelea de colaborare, de responsabilitate, de încredere iar comunitatea din care fac parte îi privește ca pe un „fenomen” care revoluționează stilul de viață cu care s-a obișnuit de mulți ani încoace.
Pentru mine, dincolo de verde și implicare, motivare, participare, acțiune, comunitate, tineri, Green IMPACT e o familie cu mulți copii care se cresc unii pe alții și-și dezvoltă competențe și abilități menite să schimbe lumea, o familie care-și educă copiii prin metode experiențiale, prin joacă și joc, prin serviciu în folosul comunității, în așa fel încât, în cei „șapte ani de-acasă”, să poată să conștientizeze valoarea inestimabilă a moștenirii culturale, primită din generație în generație, să devină responsabili atât individual, cât și-n echipă, să-și depășească orice blocaj emoțional și să-și expună propriile opinii fără frică. Pentru comunitate, pare a fi un fenomen, un mod de viață …cu Impact pozitiv.
Mimi Gherasim, lider Green IMPACT
Cum niciun drum în acest sens nu este ușor, și în acest caz, liderii clubului din Bîra au avut parte de noi provocări la care au răspuns prin confruntarea cu situații pe care nu le-au mai întâlnit, dar la care au făcut față cu brio.
Am pornint la drum convinsă că învățarea se poate produce și în afara pereților de clasă, că prin activitățile nonformale poți descoperi și gestiona mult mai bine latura umană și emoțională a copiilor. Mai ales, am pornit la drum cu dorința de-a face „minuni” din lucruri simple… Apoi am fost provocată să devin ”educator”, nefiind cadru didactic și să educ copiii într-un mod non-formal prin joc, povești de viață, experiență. Am pornit la drum prin a provoca copiii și tinerii să viseze și să creadă în visurile lor, să fie ei înșiși, să nu le fie frică să dea drumul la idei oricât de trăsnite sau serioase ar fi pentru că pot fi generatoare de proiecte mărețe și să-și valorifice timpul căutând ”comori” care, cu siguranță, îi vor face să vadă lumea cu alți ochi.
Mimi Gherasim, lider Green IMPACT
Pas cu pas, au luat naștere idei care, puse în practică, au redescoperit valorile uitate ale satului, de la portul tradițional și până la rețetele din bucătăriile bunicilor. Aceste rețete au fost așezate într-o carte de bucate, „Delicii din bucătăria bunicii”. Astfel, s-a ajuns la organizarea unei șezători la care să participe întreaga comunitate, cu mic cu mare, aducându-se în prezent atmosfera satului de odinioară.
Toate rețetele le-au cules copiii de la bunici, stră-bunici, părinți, mătuși și le-au însuflețit cu câte o poveste în cartea de bucate cu același nume. Acest prim proiect continuă prin includerea lui în următorul , cel de antreprenoriat verde, sub denumirea Șezătoarea ”La vatra satului”, prin care am valorizat zestrea de rețete culinare din cartea de bucate, lucrurile manuale realizate de noi în cadrul șezătorii (pernele decorative cusute în cruci și linii cu motive naționale,care poartă în buzunarul lor o poveste, țolul de cordele țesut la război, dar și dansul popular și teatrul folcloric). Pentru aceste două proiecte am obținut Premiul I la secțiunea culturală și activitate civică la Gala tinerilor din mediul rural-2019 din cadrul fundației. De la mica noastră șezătoare cu IMPACT, un produs adevărat ce dă viață prezentului din seva trecutului, s-a înfiripat ideea unei șezători mari pentru întreaga comunitate, idee care s-a realizat și a unit om cu om într-o sărbătoare a meșteșugului popular din zona noastră, presărat cu joc și voie bună.
Mimi Gherasim, lider Green IMPACT
Grija pentru mediul înconjurător, lupta împotriva poluării au făcut parte din obiectivele importante ale clubului iar tinerii și copiii au luat parte la diferite acțiuni de ecologizare și de creare de spații verzii, în cadrul proiectului „Vântul prin sălcii”.
Perioada pandemiei nu i-a împiedicat pe membrii Green FAMILY să-și continue activitatea, chiar dacă unii dintre ei nu sunt adepții socializării online.
Chiar și pe timp de pandemie am fost aproape unul altuia în mediul online și recent am reluat întâlnirile săptămânale, în aer liber, respectând toate regulile cerute. Ne-am reactivat rapid și ne-am bucurat frumos de revedere. Este mult mai bine atunci când suntem împreună. Este acea conexiune care nu se poate stabili prin intermediul tehnologiei. Simțim altfel, ne bucurăm altfel, conlucrăm altfel. Și nu am realizat aceste lucruri decât după ce am ieșit din acestă izolare. Sperăm ca situația să nu se mai repete.
profesor Loredana Simon, lider Green IMPACT
Vara aceasta se anunță una la fel de activă ca și celelalte, chiar dacă măsurile împotriva virusului care a întors o întreagă lume pe dos vor fi aplicate. În afara întâlnirilor săptămânale de club se va organiza, cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi, Tabăra „Viața la țară cu Pepco România”. Tabăra e concepută pentru copiii care locuiesc în zone în care se dezvoltă eco-turismul ca formă de regenerare economică, socială și a patrimoniului local. Copiii vor participa la o săptămână de activități distractiv-lucrative cu scopul de a-și dezvolta competențe utile pentru specificul comunității. Un alt proiect pe care liderii clubului îl doresc materializat este o excursie de relaxare într-o altă eco-destinație, dacă restricțiile impuse din cauza virusului va permite acest lucru.
CITEȘTE ȘI:
Oamenii comunității (III) – Moto Mușatinii RC Roman: ,,Oamenii încă se mai pot numi oameni!”
Oamenii comunității (IV): Alexandru Mihăilă – un om, un caracter, o viață
Oamenii comunității (V): Profesor Mădălina Bozieanu – “Trebuie să dăruim mai mult și din suflet”
0 Comentarii