Ambulanța TIM revine la Roman. Vestea a fost dată de președintele Consiliului Județean Neamț și reprezintă finalul unei acțiuni comune a autorităților locale și județene de convingere a autorităților centrale despre utilitatea acestei ambulanțe la Roman.
În ultimii doi ani, înRoman.ro a documentat și a scris de nenumărate ori despre ambulanța de terapie intensivă mobilă (TIM): cum a funcționat foarte bine opt luni, cum o decizie de la centru a venit și a spus că ambulanța funcționează fără bază legală, cum mai multe instituții au început un drum al birocrației pentru a readuce ambulanța TIM la Roman, cum factori decidenți ne tot spuneau, de fiecare dată, că se rezolvă „în scurt timp”, „e o chestiune de zile”, „mai trebuie doar o semnătură”.
La ultima discuție pe acest subiect cu președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, ni s-a spus că se rezolvă în câteva zile.
Joi, 19 iulie, a venit și ultimul document de la Ministerul Sănătății, astfel că ambulanța TIM va reveni la Roman.
Așa cum v-am promis, în urma demersurilor pe care le-am inițiat la Ministerul Sănătății, ambulanța TIM poate fi de acum folosită și va deservi zona Roman și comunele arondate. Ministerul Sănătății a avizat suplimentarea liniilor de gardă aprobate Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț cu o linie pentru UPU-SMURD, în vederea operaționalizării ambulanței de terapie intensivă mobilă C1, aceasta urmând a fi deservită de medicii din structura de primiri urgențe a Spitalului Municipal Roman. De asemenea, după cum am promis, am inițiat un proiect de hotărâre pe care l-am aprobat în ședința ordinara de ieri prin care am alocat 700 de mii de lei pentru dotarea Spitalului Municipal Roman cu aparatură medicală, și pentru realizarea unor lucrări de reparații capitale. Spitalul Municipal Roman va putea acum să realizeze lucrările de executare a inelului pentru hidranți interiori și exteriori, astfel încât să obțină autorizația de securitate la incendiu, măsură trasată unității medicale de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu termen de realizare până la finalul acestui an.
Ionel Arsene, președintele CJ Neamț
Președintele CJ Neamț este cel care încheie un demers început de autoritățile locale din Roman și care a însemnat zeci de corespondențe către Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat. Ce urmează? O hotărâre a Consiliului de Administrație a Spitalului Județean Neamț pentru aprobarea suplimentării liniei de gardă și o hotărâre de Consiliu Județean. Apoi, salvatorii de la Roman vor avea din nou un spital mobil pe care să se bazeze în cazul urgențelor.
Campania înRoman.ro pe subiectul ambulanța TIM a însemnat zeci de ore de documentare și numeroase articole. Iată care sunt cele mai relevante dintre acestea:
- 24 mai 2016 – Ministerul Sănătății, de acord cu un punct de lucru pentru Ambulanța TIM
- 7 octombrie 2016 – Raed Arafat: “S-a stabilit modul de plată a gărzilor și ambulanța TIM Roman va porni”
- 12 octombrie 2016 – DSP Neamț cere bani de la cadrele medicale care au lucrat pe ambulanța TIM Roman. Aceeași instituție a acceptat, lunar, statele de plată fără nicio obiecție
- 21 februarie 2017 – Ambulanța TIM, “blocată” la județ
- 2 martie 2017 – Ambulanța TIM, speranțe pentru aprilie
- 13 martie 2017 – Decizie intermediară în cazul sporurilor pentru ambulanța TIM
- 19 mai 2017 – Ministrul Sănătății, dezinteresat de chestiunea ambulanței TIM
- 31 mai 2017 – Noi demersuri pentru ambulanța TIM
- 27 septembrie 2017 – AmbulanțaTIM: Ministerul Sănătății nu vrea punct de lucru, ci suplimentare de gardă
- 11 octombrie 2017 – Ambulanța TIM: Cum colaborează CJ Neamț cu Primăria Roman și cum ne minte „Bucureștiul”
- 19 aprilie 2018 – Relativitatea timpului și ambulanța TIM
- 19 iunie 2018 – Ambulanța TIM nu a fost adusă la Roman într-o lună, așa cum s-a promis. De vină ar fi birocrația
0 Comentarii